Wednesday, June 30, 2010

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΡΑΚΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ, ΚΑΠΑΔΟΚΩΝ

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΡΑΚΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ, ΚΑΠΑΔΟΚΩΝ

Επί 9 χρόνια επιβεβαιώνεται εκεί η ενότητα του ελληνισμού

Στα Παρχάρια επιβεβαιώνεται η ενότητα του ελληνισμού. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι εκδηλώσεις που αναβιώνουν στο φυσικό πλάτωμα μέσα στην κατάφυτη ορεινή Ροδόπη, μετά το φυλάκιο της Νυμφαίας.

Ένα οδοιπορικό όπου φέτος ιδιαίτερα με όλο το θέμα της διεκδίκησης τηςέκτασης από το τέμενος της Νυμφαίας ως βακουφική περιουσία, έσπευσαν επί τόπου πάνω από 30 σωματεία Ποντίων, Καπαδοκών, Μικρασιατών, απ’ όλη την βόρειο Ελλάδα, ενώ οι μικροί παλαιστές του Δημοκρίτειου συλλόγου με τον προπονητή τους Θόδωρο Καρυπίδη πάλεψαν δίνοντας το δικό τους χρώμα στην εκδήλωση που είχε χορευτικές και μουσικές εκδηλώσεις που συντόνισε ο δραστήριος σύλλογος Ποντίων «η Τραπεζούντα» με τον πρόεδρό του Γιάννη Νικολαίδη. Η παραδοσιακή πάλη διεξήχθη, με μεγάλη επιτυχία, από τους νεαρούς αθλητές του συλλόγου πάλης Κομοτηνής ¨Δημοκρίτειο¨, οι οποίοι έφεραν πρόσφατα στην πόλη μας (7) μετάλλια τέσσερα χρυσά, δύο ασημένια και ένα χάλκινο υπό την εποπτεία των δύο προπονητών της ομάδας Καρυπίδη Θόδωρου και Γιάννη Μπάρμπα.

Θα άξιζε πάντως να επισημάνουμε ότι «βούλιαξε» ο χώρος από την προσέλευση 30 συλλόγων και εκατοντάδων επισκεπτών με Ι.Χ. απ όλη την βόρειο Ελλάδα.

Μοιράστηκαν πάνω από 1.500 μερίδες κριθαράκι με κρέας που ετοίμασαν οι γυναίκες ενώ οι επισκέπτες γεύθηκαν παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα, σουβλάκια κ.α.

Από τις αρχές έδωσαν το παρών τους ο νομάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, ο υποδιοικητής του Δ΄Σ.Σ. Γιώργος Σοφιανίδης, ο διοικητής της 29ης Ταξιαρχίας Αθανάσιος Ζάχος, ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ Γιώργος Μανανάς και άλλοι. Ούτε η περιφερειάρχης Θεοδώρα Κόκλα, ούτε άλλος εκπρόσωπος της Περιφέρειας παρέστη ή έστειλε μήνυμα, ενώ μήνυμα διαβάστηκε από τον βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη που δεν παρίστατο και οι 4.000 παρευρισκόμενοι αξιολόγησαν την στάση αυτή, του κράτους.

Το παραδοσιακό γλέντι πλαισιώθηκε από τους πλέον γνωστούς ερμηνευτές της Ποντιακής μούσας Πόλιο Παπαγιανίδη, Αδάμ Αποστολίδη και Στέλιο Ταϊρίδη στο τραγούδι, Φουντουκίδη Λάμπη, Μουτροπίδη Γιάννη, Λευτέρη Ξενητιάδη και Κατσικά Βασίλη στη λύρα, Κυριακάκη Δημήτρη στη γκάΐντα, Πόλιο Παπαγιαννίδη στο ζουρνά, και Νίκο Καλογερίδη και Νίκο Σακίδη στο νταούλι.

Την ποντιακή γαστρονομία που περιλάμβανε πιροσκία, πισία, τσιριχτά, κριθαράκι με κρέας, παραδοσιακό σουρβά, σουβλάκια και αρριάνι, επιμελήθηκαν με ιδιαίτερο μεράκι οι νεοαφιχθέντες Πόντιοι των τέως Σοβιετικών Δημοκρατιών, ενώ οι επισκέπτες για άλλη μια φορά είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν παραδοσιακά ποντιακά προϊόντα από την επιχείρηση παραδοσιακών προϊόντων ¨Ραγιάν¨ η οποία βρίσκεται στο νομό μας μια φορά το χρόνο, την ημέρα των Παρχαρίων.

Η εκδήλωση είχε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα εφόσον οι επισκέπτες παρακολούθησαν τον παραδοσιακό τρόπο διαχείρισης της παραγωγής γάλακτος στον Πόντο και τον τρόπο παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων με παραδοσιακά τρόπο και σαφώς τα τίμησαν, δοκιμάζοντάς τα.

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=57225






Πηγή

No comments: