Wednesday, July 9, 2008

Δυό λόγια για το Χωριό

Το καπνοχώρι έχει 386 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και βρίσκεται στα 680μ υψόμετρο. Βέβαια, άσχετα με τους κατοίκους στο καπνοχώρι ψηφίζουν (στις Βουλευτικές εκλογές) γύρω στα 530 άτομα. Οι Καπνοχωρίτες (Σοφουλαρέτες) που κάποτε απαριθμούσαν 800-1000 άτομα, προτιμούν να ψηφίζουν στη γενέτειρα.

Οι κάτοικοι του χωριού αρχικά ήταν Πόντιοι και Θρακιώτες (Ανατολική Θράκη). Σήμερα υπάρχουν και άλλες καταγωγές όπως Αλβανική, Ποντίων Ρωσσίας κλπ. Έτσι έχει αλλάξει και η κουλτούρα του Χωριού απο εκέινη που θυμάμαι εγώ την δεκαετά του '60.

Γνωστό στον υπόλοιπο νομό Κοζάνης απο τον ιερέα του Γαβριήλ Γιαννούλη που το 1965 έκαψε το καρναβάλι της Κοζάνης (Φανούς). Σήμερα, όπως και παλιά τις δεκαετίες του '50 και του '60, το Καπνοχώρι εξακολουθεί να έχει τρία καφενεία, το ένα απο αυτά είναι το καφενείο του Λεωνίδα είναι σε λειτουργεία πάνω απο 40 χρόνια. Μια καφετέρια στην άκρη του χωριού έχει ως σύνηθους θαμώνες την νεολαία.

Την δεκαετία του '50 και του '60 η κυρίως εργασία των χωρικών ήταν η καλλιέργεια των αγρών, (καπνά, πατάτες, κρεμμύδια κλπ). Αρκετοί σήμερα εργάζονται στην ΔΕΗ (ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου) και λίγοι πια καλλιεργούν χωράφια.

Τάβλι, 66, μπιρίμπα, βίδα (παλια λεγόταν μπουρλότ) είναι απο τα αγαπημένα παιχνίδια των σημερινών θαμώνων. Πικέτο και πρέφα έχουν ήδη εκλέιψει.

Το Δημοτικό σχολέιο δεν υπάρχει πια, μόνο το παλιό οίκημα σώζεται, ενώ στα "αλώνια" έχει ανεγερθεί το Γυμνάσιο Ελλησπόντου.

No comments: